Catermaat en Scholengemeenschap Tessenderlandt in Breda hebben op donderdag 21 april jl. de ‘gouden’ Gezonde Schoolkantine-schaal van het Voedingscentrum ontvangen. Daarmee is Catermaat de allereerste schoolcateraar in Nederland die een Gezonde Schoolkantine van niveau Goud heeft ingevoerd volgens de nieuwe Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. Een kroon op ons werk!

Maar liefst 91% betere keuzes
Om de gouden schaal in de wacht te slepen, hebben Catermaat en Tessenderlandt er samen voor gezorgd dat de schoolkantine aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo is minimaal 80% van alle producten, die we via de uitgiftebalie én vendingautomaten aanbieden, de betere keuze. Verder bieden we groenten en fruit aan, stimuleren we het drinken van water, presenteren we de gezondere producten op een aantrekkelijke manier en plaatsen we deze vooraan op de meest in het oog springende plekken. Tijdens de kantinescan scoorde Tessenderlandt maar liefst 91%. “Dat is één van de redenen dat Tessenderlandt de eerste school in Nederland is met een gouden schaal. Verder ziet de uitstraling er goed uit en hebben ze er hard voor gewerkt”, aldus de Schoolkantine Brigadier van het Voedingscentrum.

Gezond ligt nu voor het grijpen
Tot anderhalf jaar geleden stond er nog een frietkraam voor de school. “Nadat deze in goed overleg met de eigenaar is verplaatst, konden we ons helemaal focussen op een gezondere schoolkantine”, zegt locatiedirecteur Johan Michielsen. Sinds het vertrek van de frietkraam is Catermaat het assortiment verantwoorde lunchgerechten gaan uitbreiden. Tessenderlandt werd daarvoor in 2015 al met een Gezonde Schoolkantine-schaal beloond. Omdat de catering goed liep en het steeds drukker werd, besloot Tessenderlandt in een nieuwe cateringlocatie te investeren en de volgende stap naar een gouden schoolkantine te zetten. Scholier Ilse (15) uit de 3e klas is best trots: “De school is goed bezig door zoveel gezonde broodjes aan te bieden. Daardoor kiezen we al snel voor iets gezonds, want gezonde broodjes zijn ook lekker.”